Chili con carne

chili-con-carne-378952_640

Dzisiaj wybieramy się do Meksyku! Meksykańskie dania uwielbiam za ich cudowny smak i łatwość w przygotowaniu, nie należą one jednak do najbardziej dietetycznych, szczególnie te z dużym dodatkiem żółtego sera:) Na początek postanowiłam dodać przepis na chili con carne czyli jedną z bardziej popularnych potraw w Meksyku, później chili con carne możemy wykorzystać również jako dodatek do tortilli lub innych dań, ja na pewno będę je wykorzystać, taki więc przekonajcie się jak łatwo jest je przygotować!

Lista zakupów:

  • mielona wołowina – pół kilo
  • pomidory – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • czerwona fasola – 200 gram (gotowana lub z puszki)
  • oliwa – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki (tutaj według uznania, jeżeli nie lubimy zbyt wiele czosnku można zmniejszyć do dwóch bądź jednego ząbka)
  • chili – 1 łyżeczka
  • oregano, bazylia, tymianek – po pół łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • ocet – 1 łyżeczka

Mamy wszystkie składniki więc można brać się do pracy :))))

Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, chili, bazylię, tymianek i oregano. Smażymy przez chwilę i dodajemy zmieloną wołowinę. Następnie dodajemy pokrojone drobno pomidory oraz paprykę, możemy doprawić wszystko odrobiną soli i pieprzu, dodajemy także łyżeczkę octu i cukru. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodajemy fasolę i 1/3 szklanki wody aby danie nie było aż tak gęste, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
I jak wam się podoba przepis? Lubicie kuchnie meksykańską? Dajcie znać jak wy robicie chili con carne :)

 

 

One comment on “Chili con carne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>