Musaka

Exif_JPEG_PICTURE

 

Dzisiaj przygotowałam przepis na pyszną grecką musakę:))) Mam nadzieję, że jesteście głodni i przypadnie wam do gustu moja potrawa. Jeżeli nie możecie wybrać się w wakacyjną podróż do Grecji to ja zabiorę was w moja kulinarną podróż do Grecji :)))

Lista zakupów:

  • bakłażan
  • cukinia – 2 sztuki
  • oliwa
  • cebula – 2 sztuki
  • mięso mielone – 1kg (najlepiej wieprzowo – wołowe)
  • przecier pomidorowy – 400 ml
  • mleko – 1 butelka
  • masło – pół kostki
  • mąka – 100 g
  • parmezan – potarty do posypania (najlepiej utrzeć samemu)
  • żółtka z jaj – 2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa – szczypta

No to co bierzmy się do roboty :)))) Na początek rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni żeby spokojnie nam się już nagrzał. Będziemy również potrzebować naczynia żaroodpornego. Bakłażana i cukinie kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i smażymy warzywa z obu stron. Po usmażeniu możemy położyć je na ręcznik papierowy aby wchłonął cały tłuszcz. Kolejny krok to przygotowanie sosu pomidorowego, siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie z odrobina oliwy i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, odrobinę cynamonu, sól i pieprz. Dusimy przez około 15 minut. Musimy przygotować również sos beszamelowy, potrzebujemy masło, mąkę, mleko i przyprawy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty. Powoli dolewamy mleko energicznie mieszając. Dodajemy żółtka, odrobinę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Teraz zostało nam wszystko ładnie poukładać w naczyniu żaroodpornym. Spód wykładamy cukinią i bakłażanem, następnie nakładamy mięso z sosem pomidorowym, na koniec dodajemy sos beszamelowy. Posypujemy delikatnie parmezanem. Pieczemy w piekarniku przez około 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy jeszcze parmezanem. Gotowe :))))))) Jeżeli zrobimy wszystko po kolei okaże się, że przepis wcale nie jest trudny, a przygotowanie musaki za drugim podejściem nie zajmie nam wcale zbyt dużo czasu. Lubicie greckie dania? Chcecie więcej takich przepisów? Dajcie znać jakie są wasze ulubione greckie potrawy :)))

 

 

4 comments on “Musaka

Odpowiedz na „~lekcjewkuchni.blogspot.comAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>