Suhi maki – proste i smaczne

7325890258_3cd301e113_c

Będzie przepis na pyszne sushi! Nie wiem jak wy ale ja je uwielbiam. Niestety w restauracji trzeba dość sporo wydać żeby zjeść dobre sushi dlatego postanowiłam pokazać wam bardzo prosty przepis na własne przepyszne sushi :)

Lista zakupów:

bambusowa mata (jeżeli robicie sushi pierwszy raz trzeba się w taką zaopatrzyć, potrzebna nam ona będzie do zawijania sushi)

  • ryż do sushi (w sklepach znajdziemy ryż przeznaczony właśnie do robienia sushi)
  • nori (czyli algi, w które zawijać będziemy sushi)
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • wasabi
  • serek philadelphia (może być też inny śmietankowy serek)
  • łosoś wędzony lub brzuszki z łososia
  • awokado
  • ogórek
  • sól
  • cukier (u mnie w kuchni jest to ksylitol IG jest bardzo niski dzięki czemu może być spożywany przez cukrzyków, ja cukrzycy jeszcze nie mam ale niewiele brakuje, więc zapobiegawczo :))

Na początku zabieramy się za przygotowanie ryżu. Ryż najlepiej przygotować wcześniej, nie ma przy tym dużo pracy ale zajmuje to sporo czasu ponieważ ryż musimy dokładnie wypłukać, a następnie musi on całkowicie wystygnąć. Jeżeli użyjemy jeszcze ciepłego ryżu nasze sushi będzie się rozpadało i niestety nie będzie smaczne. Ryż zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 20 minut, następnie odsączamy i przepłukujemy jeszcze kilka razy. Kiedy ryż jest porządnie wypłukany można zabrać się do gotowania. Na dwie szklanki ryżu potrzebujemy około dwóch i pół szklanki wody. Ryż gotujemy pod przykryciem przez około 10-12 minut, aż wchłonie całą wodę. W misce (niemetalowej) rozdrabniamy ryż za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 3 łyżki octu ryżowego, szczyptę soli i cukru. Wszystko cały czas delikatnie ubijamy łyżką i wachlujemy aby ostygło. Miskę, w której znajduje się ryż najlepiej przykryć szmatką.

sushi-265631_640

Teraz można zabrać się za przygotowanie reszty składników. Ogórek, awokado i łososia kroimy na cienkie plasterki. Na algach rozkładamy ryż, wzdłuż brzegu rozkładamy ogórka, łososia i awokado, delikatnie smarujemy serkiem philadelphia i możemy dodać odrobinkę wasabi. Wszystko rolujemy przy pomocą maty bambusowej. Powstały rulon tniemy na plasterki średniej wielkości. No i pyszne sushi gotowe :) Podajemy razem z sosem sojowym i wasabi. Większość osób podaje również marynowany imbir, jego zadaniem jest przeczyszczenie naszych kubków smakowych. Jeżeli macie ochotę warto go dodać (marynowany imbir można dostać w każdym supermarkecie), ja jednak ten składnik pomijam gdyż go po prostu nie lubię :)

Do środka sushi możemy dodać tak naprawdę wszystko na co mamy ochotę, może to być rzodkiewka, paluszki krabowe czy mango, wszystko zależy od naszych smaków i wyobraźni:)

One comment on “Suhi maki – proste i smaczne

Odpowiedz na „~Wielopokoleniowo TrzyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>