Guacamole – pyszny dip z awokado

guacamole

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam guacamole, jest smaczne i zdrowe, a do tego banalne w przygotowaniu. Jest idealne do potraw meksykańskich ale będzie pasowało również do wielu innych dań. W poprzednim poście był przepis na QUESIDILLAS, które bardzo często podaje właśnie z guacamole.

Lista zakupów:

  • awokado – 2 sztuki
  • sok z ½ limonki
  • ćwiartka pomidora (tylko ta twardsza część)
  • pół papryczki chili – drobno posiekana
  • pół czerwonej cebuli – drobno posiekana
  • szczypta soli i pieprzu

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Ugniatamy drobno widelcem i dodajemy wszystkie składniki. Możecie trochę poeksperymentować i zmieniać składniki według uznania. Jest wiele różnych przepisów na guacamole i uważam, że każdy z nich ma coś w sobie i każdy jest smaczny. Ja podałam wam mój ulubiony, który najczęściej pojawia się u mnie w domu.

To musicie wiedzieć – jak wybrać dobre awokado

Aby nasz dip był smaczny musi być zrobiony na dobrym awokado. Ważne jest abyśmy wybrali dojrzałe awokado. Dojrzałe okazy mają kolor ciemnozielony, są także miękkie i sprężyste. Po przyciśnięciu skórka powinna lekko się wklęsnąć, a następnie wrócić na swoje miejsce. Jeżeli tak się nie dzieje może to oznaczać, że guacamole jest zepsute. Jeżeli natomiast guacamole jest zbyt twarde musimy poczekać aż dojrzeje. Najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Możemy wsadzić je do papierowej torby aby szybciej dojrzało.

2 comments on “Guacamole – pyszny dip z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>