Creme Brulee – słodki francuski deser

creme-brulee-895358__180

Tym razem będzie słodko, nawet bardzo słodko! Wybierzemy się do Francji na pyszny creme brulee, nie wiem jak wy ale ja go wręcz ubóstwiam. Niektórzy słysząc nazwę tego deseru myślą sobie, o matko ależ to musi być trudne do zrobienia, w końcu brzmi i wygląda wykwintnie! Powiem wam, że zrobienie tego deseru wcale nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu, a wynik jest powalający. Deser jest przepyszny, każdy gość na pewno będzie zachwycony kiedy otrzyma taki deser. Zabierajmy się więc do roboty! :)))

Lista zakupów (na około 4 porcje):

  • żółtka – 5 sztuk
  • mleko – 60 ml
  • śmietanka kremówka 36% – 150 ml
  • laska wanilii
  • cukier – 30g (ja często używam ksylitol IG – jest niski, dzięki temu może być spożywany przez cukrzyków, ma też o wiele mniej kalorii)
  • foremki – średnica około 10 cm
  • palnik

Z wanilii wyciągamy ziarenka. Do miski dodajemy mleko, ziarenka wanilii, śmietankę i żółtka. Wszystko delikatnie mieszamy przez chwilę. Powstałą masę wlewamy do foremek, a następnie stawiamy na blaszce do połowy wysokości foremek napełnioną wodą. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 110 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45 minut. Kiedy deser wystygnie posypujemy go łyżeczką cukru i karmelizujemy cukier przy pomocy palnika. Trwa to dosłownie chwilę. Jak widzicie wykonanie jest na prawdę proste. Jeżeli nie macie palnika możecie zrezygnować z ostatniego kroku czyli karmelizacji cukru, choć wtedy deser będzie niekompletny, pękający cukier jest wspaniały. Dodam jeszcze, że taki palnik można spokojnie kupić za kilka złotych :) Smacznego życzę!

One comment on “Creme Brulee – słodki francuski deser
  1. Nigdy nie robiłem, ale uwielbiam. Kupnego ze sklepu nie jadam, ale gdy wypuszczę się do ludzi i do restauracji, to nie odmówię. Chciałbym zrobić, ale nie mam jednak palnika, a przecież ta chrupiąca cukrowa skorupka to nieodzowna część tego deseru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>