Pizza włoska parmeńska z parmezanem, rukolą i pomidorami

pizza

Tym razem postanowiłam zabrać was do Włoch, moje pierwsze skojarzenie gdy myślę o włoskiej kuchni to pizza. tak więc tym razem będzie pizza. Nie wiem czy wiecie ale we Włoszech pizzy nie jada się z sosem czosnkowym tak jak my mamy to w zwyczaju, ich pizza jest tak smaczna, że sos jedynie psuje jej smak, zróbmy więc sobie pyszną włoską pizzę.

Lista zakupów:

  • drożdże – 20 g świeżych
  • mleko – 190 ml
  • cukier – ja zwykle używam ksylitol ze względu na niski IG.
  • mąka pszenna – 300 g
  • szczypta soli, pieprzu, bazylii i oregano
  • masło tahini – 1 łyżeczka
  • oliwa
  • pomidory – puszka
  • ser – parmezan, jeśli nie macie można wykorzystać inny, polecam również grana padano.
  • szynka parmeńska – kilka plasterków
  • cebula – kilka piórek
  • pomidorki koktajlowe – kilka
  • świeża rukola – garść

 

Zacznijmy od przygotowania ciasta. Do 100 ml ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier, a także 2 łyżeczki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 90 ml ciepłego mleka, pieprz, sól, oliwę oraz wcześniej przygotowane drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto dokładnie, trwa to mniej więcej 15 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno leżeć przez około 1,5 godziny.

Następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Gotujemy pomidory z puszki (najlepiej krojone, bez skórki), dodajemy odrobinę soli, pieprzu, cukru, oregano, bazylii i masło tahini. Gotujemy przez około 20 minut. Według uznania możemy dodać również inne zioła i przyprawy.

Ciasto dzielimy na 3 części, do wykonania jednej pizzy o średnicy około 22 cm wystarczy nam 1/3 przygotowanego ciasta. Resztę możemy zamrozić lub przygotować więcej pizzy. Ciasto rozkładamy na blaszce nasmarowanej wcześniej oliwą i przykrywamy jeszcze na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, ilość według uznania, ja daję około 2-3 łyżek sosu. Następnie nakładamy na pizzę parmezan, plasterki szynki parmeńskiej i cebulę pokrojoną w piórka. Pizzę pieczemy około 15 minut, w zależności od piekarnika i funkcji czas może trochę się różnić, ja zwykle włączam funkcję grilla, dzięki temu pizza jest bardziej chrupiąca. Po wyjęciu pizzy nakładamy na nią rukolę i pokrojone pomidorki koktajlowe, a na koniec posypujemy potartym parmezanem. Mam nadzieję, że będzie smakowało wam tak bardzo jak i mi :)

4 comments on “Pizza włoska parmeńska z parmezanem, rukolą i pomidorami

Odpowiedz na „~Kasia knifeandspoon.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>