Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-migdałowym

eat-505746_960_720

Tym razem przyszła pora na pyszne polędwiczki wieprzowe! Przepis na francuskie danie, bardzo eleganckie i aromatyczne. Takie danie sprawdzi się na wystawną kolację, romantyczną kolacje, rodzinny obiad czy wspólny posiłek ze znajomymi. Jest bardzo uniwersalne, pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zachęcam do zapoznania się z moim trochę udziwnionym przepisem :)

Lista zakupów:

  • Polędwiczka wieprzowa – pół kilo
  • natka pietruszki
  • śmietana
  • masło migdałowe prażone
  • cebula
  • czosnek – 2 małe lub 1 duży ząbek
  • sól, pieprz czarny, pieprz czerwony
  • masło ghee (może być również inny tłuszcz do smażenia)
  • ziemniaki

Gotujemy ziemniaki tutaj nie będę się rozwodzić, możecie zrobić ziemniaki puree lub całe ziemniaczki, jak wolicie podać :)

W małym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pokrojone polędwiczki na kilka minut. Następnie na podgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy polędwiczki i posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę. W osobnym garnku wlewamy śmietanę, dodajemy dużą łyżkę masła migdałowego prażonego, sól i pieprz. Przez kilka minut jeszcze podgrzewamy aby przeszły się smaki. Polędwiczki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem, posypujemy posiekaną pietruszką i na górę sypiemy kilka ziarenek czerwonego pieprzu. Smacznego :)))))))))

One comment on “Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-migdałowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>