Tzatziki – sos grecki

7121927597_aebf154fcb_o

W upalne dni dobrze ochładzać organizm jogurtami, kefirami i serami, dlatego też dzisiaj przepis na pyszne tzatziki. Tzatziki jest jednym z najbardziej popularnych sosów greckich, jego zastosowanie jest naprawdę szerokie, możemy dodawać go do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb. W Grecji najczęściej spotykany jest jako dodatek do gyrosa podawanego w plackach pita. Lista zakupów nie jest długa, potrzebujemy tylko kilka podstawowych produktów. Powiem też od razu, że powinniśmy zwracać uwagę na jogurt grecki, niestety dość trudno dostać u nas w Polsce ten prawdziwy. Większość jogurtów greckich dostępnych w sklepach jest typu greckiego, ich smak różni się od oryginalnego jogurtu greckiego, który robiony jest z mleka owczego. Jeśli jednak mamy dostęp tylko do takiego jogurtu możemy spokojnie go wykorzystać.

Lista zakupów:

  • jogurt grecki
  • ogórek zielony
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koperek (ja nie zawsze go dodaję)

Przygotowanie tzatzików rozpoczynamy od starcia ogórka na tarce, najlepiej wybrać taką o grubych oczkach. Dodam jeszcze, że nie obieramy ogórka, chyba, że komuś skórka bardzo nie pasuje :)Dodajemy soli i pozostawiamy na 10-15 minut aby ogórek puścił soki. W międzyczasie ucieramy czosnek razem z solą, dodajemy do jogurtu, mieszamy i dodajemy również oliwę i sok z cytryny. Kiedy ogórek puści soki również dodajemy go do reszty składników i wszystko dokładnie mieszamy. Żeby sos był lekki i puszystej konsystencji, możecie użyć blendera lub miksera. Są też urządzenia gastronomiczne przeznaczone specjalnie do mieszania sosów. Wspaniale sprawdza się tu syfon do bitej śmietany, który nie jest dużym wydatkiem. Nalezy jednak pamiętać, że nie każdy syfon do bitej śmietany nadaje się do dań innych niż desery, np. do sosów na ciepło. Jeżeli lubicie koperek można dodać odrobinę posiekanego koperku do sosu i go wymieszać, bądź jedynie posypać nim sos aby stanowił również jego dekorację.

Ja uwielbiam tzatziki i mam nadzieję, że wam tez posmakuje ten sos. Dajcie znać czy go lubicie i jakie są wasze pomysły na tzatziki, może dodajecie inne składniki? :)

,
2 comments on “Tzatziki – sos grecki
  1. Ja ogórki ścieram na drobnych oczkach, bo wtedy sos jest bardziej kremowy. Ogórki odsączam, żeby mi się zupa nie zrobiła. ;) Używam też oliwę z chilli. I duuużo czosnku. Sos jest świetny w sumie do wszystkiego – mięsa z grilla, kanapek, sałatek. Pycha!

Odpowiedz na „~Angielska HerbataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>